De gemiddelde rente op spaargeld is in 2023 opgelopen van ongeveer een half procent naar een viervoud hiervan. Daarmee staat de spaarrente momenteel op het hoogste niveau in elf jaar tijd.
Die stijging heeft alles te maken met het beleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het afgelopen jaar heeft gevoerd. Die verhoogde keer op keer de belangrijkste rentes om zo de inflatie een halt toe te roepen.
Verwachting
Dat laatste is redelijk goed gelukt. In december bedroeg de inflatie 2,4% en dat is niet veel meer dan de 2% waar de ECB naar streeft. In de laatste drie maanden van 2023 heeft de centrale bank de rente dan ook niet verder aangepast.
De verwachting is dat dit in de komende maanden ook niet zal gebeuren. Als gevolg daarvan zal ook de spaarrente in de nabije toekomst waarschijnlijk niet of nauwelijks omhoog gaan, voorspellen experts.
Weinig concurrentie
Sparen bij Nederlandse grootbanken levert nu maximaal 1,7% spaarrente op over een beperkt bedrag. Sommige kleinere Nederlandse banken en Nederlandse banken met buitenlandse roots bieden meer, net als banken over de grens.
Dat de Nederlandse spaarrente internationaal gezien achterblijft, heeft onder andere te maken met ons spaargedrag. Vier van de vijf Nederlanders blijven trouw aan hun bank, waardoor er nauwelijks sprake is van concurrentie.
Voordeel
Groot voordeel van sparen bij een Nederlandse bank is de garantie via het Nederlandse depositogarantiestelsel. Gaat de bank failliet, dan krijgt een gedupeerde rekeninghouder een bedrag van maximaal € 100.000 uitgekeerd. Overigens hebben veel andere landen ook dergelijke stelsels. Maar als u daarvan gebruik moet maken, is dat vaak ingewikkelder, al was het maar vanwege de taal en de afstand.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over dit bericht of over een nieuwe of lopende spaarrekening? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.